Dutch Women in Tech Community

Kick-off event

Op 13 september 2021 gingen we live met Dutch Women in Tech. En op maandag 29 november was het dan zo ver: de kick-off. Dit was meteen een groot succes. Met meer dan 40 aanmeldingen en twee toffe sprekers. We blikken graag nog even terug op deze geslaagde avond!

Wie is Dutch Women in Tech

Samen met andere vrouwen in de techniek zetten wij ons in voor meer vrouwen in de IT. Via ons platform verbinden we deze vrouwen met elkaar. Dit doen wij onder andere door vrouwen in de IT een podium te geven, events te organiseren en in gesprek te gaan over de mogelijkheden van werken in de IT-branche.

Tijdens de kick-off zijn we het gesprek aangegaan met twee sprekers: Hendrika Willemse-Vreugdenhil en Femke Cornelissen- de Bruin. Hendrika heeft haar eigen bedrijf genaamd She in IT. Haar ambitie is om nog meer vrouwen te empoweren om het maximale uit zichzelf te halen en een leven en carrière op te bouwen waar ze echt happy van worden!

Femke is teamleider Business Productivity bij Tredion en community manager van Dutch Women in Tech. Haar ambitie is om met dit netwerk meer vrouwen te laten overtuigen hoe leuk IT is. Daarnaast hoopt ze vrouwen uit hetzelfde vakgebied te kunnen verbinden.

Hoe zag de kick-off eruit?

Femke trapte af en heette iedereen welkom bij de eerste sessie van Dutch Women in Tech (DWIT). Ze vertelde interessante feitjes. Wist jij bijvoorbeeld dat effectiviteit en productiviteit verhoogd worden als de balans tussen mannen en vrouwen op de werkvloer beter is?

Femke is gestart met Dutch Women in Tech om vrouwen die werken in de techniek een podium te geven en zodat deze vrouwen een rolmodel kunnen zijn voor vele andere vrouwen in de IT. Het is een community om samen te netwerken. Vragen te stellen aan elkaar, hulp te vragen en elkaar te leren kennen.

Na de introductie over DWIT kwam Hendrika aan het woord. Maar wie is Hendrika? Een zeer ondernemende vrouw. Na haar MBO is ze een bedrijf gestart met haar broer. Dit bedrijf heeft ze zelfstandig moeten voortzetten, omdat haar broer kwam te overlijden. Dit heeft ze 10 jaar gedaan en daarna heeft ze het bedrijf verkocht.

De liefde voor coachen zat er altijd al in en dat is ze sindsdien gaan doen. Zowel zakelijk als privé probeert zij het beste uit vrouwen te halen. Ze helpt hierin individuen, maar ook grotere groepen.

Last but not least, ze is niet alleen succesvol op zakelijk gebied maar heeft ook een carrière als professioneel karateka gehad!

Wat moet je weten?

Tijdens de sessie werden er stellingen gepresenteerd, maar ook verschillende vragen gesteld vanuit de groep. De belangrijkste vragen en antwoorden willen we graag met jullie delen:

Hoe kunnen wij als bedrijf zorgen voor diversiteit en meer vrouwen aantrekken?
Hendrika geeft aan dat ze deze vraag erg vaak krijgt. Veel bedrijven zijn nu bezig met meer diversiteit binnen de organisatie. Ze geeft aan dat dit al begint bij het opstellen van de vacaturetekst, de uitstraling van de website, het taalgebruik in de vacature, de beeldmaterialen die je gebruikt en diversiteit in het aanname proces. Het lukt alleen om diversiteit te creëren binnen een organisatie als dit gebeurt in alle lagen van de organisatie en in alle lagen gedragen wordt.

Geloof jij dat een quota zou helpen?
Hendrika reageert hier heel stellig op met ‘nee’. Het is jammer dat dit zo moet. Je moet worden aangenomen, omdat je de kwaliteiten hebt en niet omdat je een vrouw bent. Diversiteit is ook balans in kwaliteiten. Balans in teams bouwen is het belangrijkste.

Hoe vergroot je je zichtbaarheid?
Proactief deelnemen aan bijvoorbeeld overleggen en overzicht bijhouden van je mijlpalen voor tijdens je functioneringsgesprekken. Denk ook na over wat jij wil. Wat is je ambitie? Hoe wil jij er komen? Sta op en laat jezelf zien. Zoek een buddy, zoek een mentor, benader jouw rolmodel. Dit hoeven natuurlijk niet alleen vrouwen te zijn.

Hoe pak je salarisonderhandeling aan?
Er is een salarisverschil tussen mensen. Niet zozeer verschil tussen mannen en vrouwen. Het verschil tussen onderhandelingen. Mannen onderhandelen makkelijker dan vrouwen. Doe je huiswerk van te voren. Kijk wat de meeste mensen verdienen in die functie. Kijk ook wat jij wil vertellen. Heb je een positieve beoordelingen, promoot jezelf en ga onderhandelen. Je krijgt wat je onderhandelt, niet wat je waard bent!

Maak een groeipad en zet afspraken vast op papier. Geef ook duidelijk aan: ‘Als ik deze stappen maak, krijg ik dan ook stappen in mijn salaris?’.

Rolmodel zijn voor jonge meiden
We sloten af met een mooi onderwerp: een rolmodel zijn in de IT voor vrouwen. Hierin kwamen we tot de conclusie dat we juist jonge vrouwen en jonge meiden van de basisschool moeten benaderen en moeten laten zien wat werken in de IT zo leuk maakt. We moeten als vrouw in de IT onszelf als rolmodel gaan zien en hier ons voor inzetten. Het is belangrijk dat er buiten de kaders gekeken wordt wat de mogelijkheden zijn voor in de toekomst.

Share this post

Kickass

Nu beschikbaar!

Wil jij het maximale uit jezelf en uit je carrière halen? Bestel dan nu direct jouw exemplaar van Kick-Ass (Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen) via de onderstaande link of bij onder andere Bruna, Bookspot, Scheltema of De Vries van Stockum!