Waarom She in IT?

Waarom ben je She in IT begonnen?

Waarom specifiek vrouwen in de IT?

Zijn die nou echt zo anders dan mannen?

Wat is voor jou een succesvolle vrouw in de IT?

Overspoelt met vragen word ik de afgelopen periode en die zetten me best aan het denken kan ik je vertellen. Overigens is dit heel leuk natuurlijk, want mensen zijn oprecht geïnteresseerd in wat ik aan het doen ben.

Een hoop van de vragen brengen me weer even terug naar waar ik stond aan het begin van mijn reis. Als jonge meid moet je tegenwoordig al best wel snel kiezen welke richting je op wil qua opleiding. Laten we eerlijk zijn een hoop van ons hebben op die leeftijd nog niet echt een helder beeld van wat ze echt leuk vinden en willen gaan doen.

Kun jij dat wel denk je?

Toen ik vertelde dat ik de IT in wilde waren de reacties wisselend. Bij ons thuis was dat eigenlijk prima geaccepteerd. M’n broer zat in de IT en ik heb een behoorlijk onafhankelijke en zelfstandige moeder. Maar de reacties daarbuiten waren wat anders. Is dat nou echt iets voor een meisje? Is dat niet meer wat voor jongens? Misschien is te technisch voor jou? Kun jij dat wel denk je?

Vanaf jongs af aan wist ik al dat ik de IT in wilde, maar dit soort vragen zetten je toch aan het denken en ook aan het twijfelen. In de jaren dat ik mijn opleiding afgerond heb en mijn carrière opgebouwd heb zijn er veel momenten geweest waarin ik dit soort vragen en opmerkingen kreeg. Uiteindelijk heb ik toch doorgezet, maar dit ging met de nodige ups en downs.

Na het verlies van m’n broer heb ik een pittige periode gehad. Een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten ontdekken. Waarin ik “the hard way” heb geleerd hoe de business werkt. Na een aantal jaar in het corporate leven was het tijd om opnieuw de balans op te maken. Ik keek terug op een periode waarin ik ontzettend veel had geleerd, maar mezelf volledig was kwijtgeraakt.

Met mezelf aan de slag

Wie was ik nou eigenlijk ook alweer? Wat wil ik in het leven? Wat maakte dat ik zo onzeker over mezelf was? Waarom heb ik altijd het idee dat ik zoveel harder moet werken om dezelfde waardering te krijgen? Hoe kwam het dat mijn business unit het altijd het beste deed? Wat deed ik anders dan anderen? Zo gingen er een hele reeks aan vragen door m’n hoofd. Die vragen ervoor gezorgd hebben dat ik met mezelf aan de slag ging. Maar ze hebben me ook geholpen om de balans op te maken en te bepalen waar ik echt goed in ben.

Als mensen me nu vragen wat voor mij een succesvolle vrouw in de IT is, dan zijn dat voor mij een aantal aspecten:

  • Een vrouw die weet wie ze is en waar ze heen wil, daar trots op is en consistent uitdraagt
  • Met de juiste mindset
  • Met duidelijke doelstellingen en een concreet actieplan
  • Die weet hoe ze dingen voor elkaar krijgt
  • Die bruist van de energie en goed in haar vel zit
  • Die haar waarde kent en niet bang is om daarom te vragen!

Maar bovenal een sterke vrouw die haar mannetje staat, voor zichzelf opkomt en haar eigen keuzes maakt en dat gun ik iedere jonge meid en vrouw! 

Veel liefs, Hendrika

Share this post

Kickass

Nu beschikbaar!

Wil jij het maximale uit jezelf en uit je carrière halen? Bestel dan nu direct jouw exemplaar van Kick-Ass (Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen) via de onderstaande link of bij onder andere Bruna, Bookspot, Scheltema of De Vries van Stockum!