Interview Groei-IT

Waar je vandaan komt bepaalt niet waar je naartoe gaat

Op haar 18e gaf zij al samen met haar broer leiding aan eXpertise-IT. Daarnaast is zij wereldkampioen Karate en momenteel trotse moeder. Zij coacht en inspireert vrouwen in hun carrière met haar onderneming She in IT, is spreker met de focus op diversiteit in de IT en haar boek Kick-Ass ligt net vers in de winkels! Nu denk je vast: dit kan niet allemaal 1 persoon zijn, maar jawel: maak kennis met powervrouw Hendrika Willemse-Vreugdenhil, zij deelde met ons haar verhaal:

Wat er ook gebeurt, ik zet alles op alles om hier een succes van te maken

Ondernemen en topsport lopen in heel mijn leven parallel aan elkaar. 20 jaar lang heb ik Karate gedaan op Internationaal niveau. Hiermee ben ik 2x Europeeskampioen geworden en 3x Wereldkampioen. Na mijn MBO IT-opleiding ben ik ook direct het werkleven in gegaan. Ik ben begonnen in het bedrijf van mijn broer, wat ik ook 6 jaar samen met hem geleid heb tot hij plotseling overleed. Deze heftige gebeurtenis en opvolgende periode was voor mij een extra motivatie om van de onderneming een succes te maken. Na 4 jaar verder gebouwd te hebben, heb ik het uiteindelijk verkocht aan Detron, waar ik nog 3 jaar onderdeel van het directieteam ben geweest.

Hoe we omgaan met de uitdagingen die we tegenkomen bepaalt de kwaliteit van je leven

Na nog een aantal jaar voor werkgevers te hebben gewerkt ging het toch weer kriebelen om voor mijzelf iets te gaan doen. Momenteel zet ik mijzelf onder anderen in voor diversiteit in de IT/Tech sector. Als 1 van de 3 meiden op de IT opleiding en als enige vrouw in een directieteam weet ik als geen ander hoe weinig vrouwen er in deze branche zijn én hoe weinig dit nog steeds gestimuleerd wordt. Met She in IT probeer ik hier momenteel verandering in te brengen. Ik heb naast discipline en doorzettingsvermogen geleerd hoe je omgaat met tegenslagen in je leven en dat (bijna) alles te maken heeft met de juiste mindset. Dit probeer ik in mijn werk ook altijd mee te geven aan de mensen die ik spreek.

Je wordt uiteindelijk wie je denkt dat je bent

Ik heb een tijdje het gevoel gehad dat ik niet zo goed wist wie ik nu eigenlijk was. Hierdoor vond ik het ook moeilijk om authentiek te zijn in de rollen die ik had. Je gaat uiteindelijk mee in de cultuur waar je in terecht komt. Ik geloof er namelijk heel erg in dat de mensen om je heen ook invloed hebben op hoe jij je gedraagt. Door heel goed te weten wie jij werkelijk bent, wat jij belangrijk vindt en waar je naar streeft in het leven, zorg je ervoor dat je heel dicht bij jezelf kan blijven staan. Ik ben van mening dat dit een kwestie is van het volgen van je intuïtie en gevoel. Maar er is zelfvertrouwen nodig om keuzes te durven maken en minder te geven om de mening van anderen.

Misschien ben ik zelfs wel dankbaar voor het feit dat ik vroeger gepest ben

Vroeger ben ik erg gepest op de Mavo. Ik merk ook dat als ik pestgedrag zie dat direct iets bij mij oproept. Aan de andere kant ben ik hier ergens (gek gezegd) ook wel dankbaar voor. Door dit meegemaakt te hebben leerde ik al snel om de keuze te maken niet in de slachtofferrol te kruipen, maar om de koe bij de horens te vatten en voor een andere koers te gaan. Ondanks dat het voor mij altijd een litteken zal blijven, heeft het mij wel gemaakt tot wie ik ben. Als ik nu terugkijk vind ik wel dat er aan de huidige schoolsystemen wat veranderd mag worden. Het zijn tegenwoordig enorme grote klassen waardoor alle kinderen die ‘te’ zijn, als lastig gezien worden. Ik heb soms het idee dat we kinderen allemaal in een systeem proberen te drukken. Het zou veel waardevoller zijn om naar het individu te kijken, om zo de kwaliteiten waarover kinderen beschikken tot uiting te laten komen.

Focus je op waar iemand zijn kwaliteiten liggen in plaats van op de dingen die minder gaan

Datzelfde kan ook worden toegepast in een werkomgeving. Voor mij is een werkomgeving goed als er wordt gekeken naar waar iemand goed in is, je mensen verantwoordelijkheid laat nemen en ook laat merken dat hun mening en input er toe doet. Het is zo belangrijk dat je in een omgeving bent waar je jezelf kan zijn, kan ontwikkelen en kan ontdekken. Technische skills kan je overal ontwikkelen, dat is uiteindelijk helemaal niet meer zo bijzonder. Je ziet momenteel ook een enorme push in het aantrekken van nieuw talent, maar talent behouden is een hele andere uitdaging en wat mij betreft nog veel belangrijker. Datzelfde gaat op voor organisaties die roepen “wij willen meer vrouwen in dienst”, dan vraag ik mij af: wil je dat écht? Of zijn wij hier met een afvinklijstje bezig als het op diversiteit aankomt?

Ik word intens blij van wat ik doe en dat ik aan andermans geluk kan bijdragen

Uiteraard brengen mijn diverse werkzaamheden in combinatie met een gezinsleven een hoop uitdagingen met zich mee. Ik plan daarom ook bewust rust en reflectie momenten voor mijzelf in. Dan denk ik na of ik nog de juiste dingen doe, bekijk ik of ik hier nog energie uit haal en of ik nog op de juiste koers zit richting mijn doelen. Ik heb ervoor gekozen om een kwalitatief goede moeder te zijn. Als ik namelijk goed in mijn vel zit en goed voor mijzelf zorg, kan ik beter voor mijn zoon zorgen ondanks dat dit betekent dat ik ook 5 dagen werk. Tuurlijk, het is leuk om te zeggen: ik werk parttime of wat dan ook. Maar dat wil niet zeggen dat je per definitie beter voor je kind zorgt. Hoeveel mensen zie je niet die uren thuis zijn en enkel maar op hun telefoon zitten? Dan steek ik deze tijd liever in het coachen van anderen en doe ik waardevolle activiteiten met mijn gezin. Ik wordt écht intens blij van alles wat ik doe. Hoe mooi is het dat ik een rol mag hebben in de groei van mensen en het realiseren van hun ambitie?

Heeft deze blog jou net zo geïnspireerd als ons en wil je meer weten over wat Hendrika allemaal doet? Neem dan even een kijkje op haar website https://www.she-in-it.com/ , hier kan je ook direct haar boek Kick-Ass bestellen!

Share this post

Kickass

Nu beschikbaar!

Wil jij het maximale uit jezelf en uit je carrière halen? Bestel dan nu direct jouw exemplaar van Kick-Ass (Het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen) via de onderstaande link of bij onder andere Bruna, Bookspot, Scheltema of De Vries van Stockum!